CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
ZDOVC Jure
Foto: www.sloveniatimes.com
Galerija slik

ZDOVC, Jure


Rojen: 
13. december 1966, Maribor
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Jure Zdovc sodi med najuspešnejše slovenske in evropske košarkarje. Za časa svoje igralske kariere je igral za različne klube doma in v tujini ter z njimi osvajal lovorike tako na državnih kot tudi mednarodnih ravneh. Predvsem pa je bil pripadnik vrhunske generacije iz Jugoslavije, ki je kraljevala v evropski košarki ob prehodu iz osemdesetih v devetdeseta leta, ki je osvajala medalje na vseh največjih tekmovanjih od OI 1988 do razpada skupne države. V tistem času je sodil med najboljše obrambne igralce Evrope. Kot mladinec je Jure začel igrati košarko za Comet v Slovenskih Konjicah. Kasneje je profesionalno igral za klube Olimpija Ljubljana, Virtus Bologna, CSP Limoges, Iraklis BC, Paris Basket, Panionios, Split ter Geoplin Slovan. Jure Zdovc je kot član reprezentance Jugoslavije najprej osvojil zlato medaljo na Evropskem prvenstvu. Ponovitev uspeha je sledila leta 1991 v Italiji. Zlato medaljo je z reprezentanco osvojil tudi na Svetovnem prvenstvu leta 1990. Vsega skupaj je med letoma 1986 in 1991 zbral 83 nastopov zanjo in je med Slovenci na četrtem mestu po številu nastopov za državno reprezentanco skupne države. Nato je sledilo obdobje prvih nastopov za reprezentanco Slovenije, za katero je igral na njenih prvih štirih evropskih prvenstvih (EP 1993, 1995, 1997 in 1999). Vsega skupaj je za Slovenijo odigral 57 srečanj, na večni lestvici po številu doseženih točk (755) je na drugem mestu.

V sezoni 2007/2008 je bil Jure Zdovc trener bosansko-hercegovskega kluba KK Bosna Sarajevo, decembra 2008 je prevzel trenersko mesto pri Unionu Olimpiji. Junija 2011 je prevzel mesto glavnega trenerja v ruskem klubu Spartak Sankt Peterburg. V sezoni 2011/12 je bil izbran za najboljšega trenerja evropskega pokala. Klub je vodil do leta 2013, ko je prevzel turški Royal Hali Gaziantep. Kot selektor slovenske reprezentance je že na svojem prvem tekmovanju, EP 2009 na Poljskem, izbrano vrsto popeljal do največjega dotedanjega uspeha, saj se je Slovenija takrat prvič uvrstila v polfinale kateregakoli od najpomembnejših košarkarskih turnirjev. Po koncu turnirja je odstopil z mesta selektorja, zamenjal ga je Memi Bečirović. Januarja 2014 je ponovno prevzel vodenje slovenske reprezentance (zamenjal je Božidarja Maljkovića), ki je istega leta na SP v Španiji osvojila odlično sedmo mesto. Po neuspehu na EP je leta 2015 zapustil reprezentanco in podpisal pogodbo z grškim klubom AEK. V letih 2017/18 je bil glavni trener košarkarskega kluba Cedevita Zagreb. 

Leta 2015 je bil sprejet v Hram slovenskih športnih junakov.


Pripravila Tjaša Kangler, TIC Slovenske Konjice; za ažuriranje gesla skrbi Osrednja knjižnica Celje.


Dela

 


Viri in literatura

S. Trbovc: Bron, srebro, Zdovc, Šenčur 2005


Glej tudi

link   Wikipedia
link   Jure Zdovc v radijski oddaji Olimpijski spomini na Valu 202, 2016 (RTV Slovenija)


Prispeval/-a: Marijan Pušavec, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 8.9.2018, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5