CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
ZELENKO Karel
Foto: zbirkapercic.info
Galerija slik

ZELENKO, Karel


Rojen: 
15. september 1925, Celje
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Po zaključeni srednji šoli je nadaljeval študij na Umetni obrtni šoli v Ljubljani in Gradcu ter na Akademiji likovnih umetnosti na Dunaju. Diplomiral je na Akademiji likovnih umetnosti v Ljubljani leta 1949 na oddelku za kiparstvo pri prof. Borisu Kalinu in leta 1951 končal specialko pri prof. Božidarju Jakcu in se še dodatno izobraževal pri prof. Gabrijelu Stupici. Po končanem študiju se je zaposlil v keramični industriji v Kamniku, od leta 1954 do 1959 poučeval na Šoli za oblikovanje v Ljubljani, od leta 1959 pa dela kot svobodni umetnik v Ljubljani in Grožnjanu (Hrvaška).

Njegova likovna govorica je vedno nabita s sporočilnostjo. V grafiki pripada pomembni »ljubljanski grafični šoli«, skozi katero se je slovenska umetnost v desetletjih po vojni močno uveljavila v tujini. Njegove teme so posvečene »malemu človeku«, ki se srečuje z vprašanji bivanja v civilizacijski tesnobi našega časa; s praznoto in absurdom.

Samostojno je prvič razstavljal leta 1953 v Ljubljani, kasneje pa še na številnih (49) pomembnih razstavah po slovenskih in tujih galerijah. Za svoje delo je prejel mnoga visoka strokovna priznanja in bil leta 1978 v Beogradu odlikovan z Redom dela z zlatim vencem. Leta 2015 je za samosvoj umetniški pristop in družbeno angažirano ustvarjanje prejel državno odlikovanje srebrni red za zasluge.


Biografsko geslo je pripravil A. D. in je bilo preneseno iz Celjskega biografskega leksikona (2003–2007); za ažuriranje gesla skrbi Osrednja knjižnica Celje.


Dela

 


Viri in literatura

S. Bučan: Karel Zelenko, Kamniški zbornik 2014, str. 327–334
A. Fras: Karel Zelenko: Umetnik v luči sodobnega sveta, Celjski zbornik 1988, str. 289–298
M. Komelj: Zelenko, Karel, v: Enciklopedija Slovenije, 15. knjiga, Ljubljana 2001, str. 152
S. Kostanjšek Brglez, K. Zelenko: "Seveda veliko slikam, saj sem še mlad.": pogovor z umetnikom Karlom Zelenkom, Umetnostna kronika 2015, št. 48, str. 7–15


Glej tudi

link   Wikipedia
link   SBL
link   Cobiss bibliografija
link   Karel Zelenko v radijski oddaji Naši umetniki pred mikrofonom na ARS, 2011 (RTV Slovenija)
link   Sloart


Prispeval/-a: Marijan Pušavec, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 8.9.2018, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5