CeljskoZasavski.si CeljskoZasavski.si
xCeljskozasavski.si

Biografski leksikon celjskega območja in Zasavja predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom pomembno zaznamovale različna področja življenja v svojem okolju. Zbirka imen in podatkov raste ter se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
ZIMŠEK Tone
Foto: Osebni arhiv T. Z.
Galerija slik

ZIMŠEK, Tone


Rojen: 
14. julij 1940, Svetina
Umrl:  17. oktober 2012, Celje


Kraj delovanja: 


Tone Zimšek izhaja iz obrtne družine s Svetine, kjer je bil v družini s petimi otroki najstarejši sin. Šolal se je v Celju in Ljubljani, diplomiral na gozdarskem oddelku biotehniške fakultete v Ljubljani in kasneje magistriral iz lesarskih in ekonomskih ved na temo inovacij v lesni industriji.
Njegovo osnovno delo je potekalo v podjetju LIK Savinja, različnih organih celjske občine in Razvojnem centru Celje.
Že v času šolanja je bil širše družbeno aktiven, večkratni udeleženec delovnih brigad, kot študent tudi predsednik Univerzitetnega odbora Zveze študentov Jugoslavije v Ljubljani. Kasneje je delal kot izvršni sekretar Občinskega komiteja ZKS, podpredsednik Občinske skupščine Celje, delegat v republiški skupščini, predsednik Raziskovalne skupnosti Slovenije, leta 1986 pa je bil izvoljen za predsednika Občinske skupščine Celje.
Njegovo predsedniško delo je potekalo v obdobju, ko so se že nakazovale velike družbene spremembe v zvezi z razpadom skupne jugoslovanske države. Njegovo obdobje med drugim zaznamuje močno odpiranje Celja v zahodni prostor; Celje se pobrati z mestoma Singen in Grevenbroich, poskus povezave z delom Vzhodnega Berlina v letu 1989 pa je zaradi širših zgodovinskih dogodkov zastal.
Leta 1997 je postal soustanovitelj in prvi predsednik Rotary kluba v Celju.


Biografsko geslo je pripravil Janko Germadnik in je bilo preneseno iz Celjskega biografskega leksikona (2003–2007); za ažuriranje gesla skrbi Osrednja knjižnica Celje.


Dela

 


Viri in literatura

J. Germadnik: Vodili so Celje, Celje 2005, str. 158–161
Avtobiografija in fotodokumentacija, ki jo je Tone Zimšek 18. 8. 2003 za potrebe razstave in CBL predal Domoznanskemu oddelku Osrednje knjižnice Celje.Glej tudi

link   Cobiss bibliografija


Prispeval/-a: Marijan Pušavec, Osrednja knjižnica Celje
Zadnja sprememba: 14.1.2019, Janja Jedlovčnik, Osrednja knjižnica Celje

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci primorci pomurci gorenjci združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5